Zonnepanelen

De markt van zonnepanelen is, net als bij LED verlichting, vrij ondoorzichtig wanneer u daarvoor de eerste keer mee kennis maakt.
Er zijn veel soorten, kwaliteiten en aanbieders en hierdoor dus veel prijsverschillen.
Voordat u de keuze voor Zonnepanelen maakt zijn er drietal punten die u moet weten;

1 Belangrijk is het energieverbruik in kaart te hebben. Binnen dit energieverbruik deze te minimaliseren door energieverslindende apparaten en verlichting te gaan vervangen door energie zuinige. Hierdoor kunt u al een energiebesparing van wel 50 % realiseren, hierdoor hoeft men 50 % minder panelen te plaatsen.

2 Belangrijk is te weten of de situatie zich er voor leent panelen te plaatsen; kan het dak deze belasting aan en is deze zo gesitueerd dat deze voldoende rendement oplevert. Of is er een andere mogelijkheid de panelen te plaatsen.

3 Belangrijk is het, wanneer men zelf duurzame energie opwekt, te weten wat salderen is en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Deze zijn op 1 januari 2014 aangepast. Wanneer u een deel van deze energie zelf verbruikt en de overige stroom terug levert aan het openbare net mag u salderen.

Wat is salderen?
Op uw jaarafrekening van de energieleverancier staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Binnen het salderen is belangrijk op te weten dat;

  • Niet alle energie die u terug levert telt mee voor het salderen. Er is een grens vastgesteld. Dit heet de salderingsgrens.
  • U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug leveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terug lever vergoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3 x 80 Ampère.

Wat is de salderingsgrens?
De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd hebt gekregen. In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd hebt gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

Als voorbeeld stellen we dat het energiebedrijf u 3500 kWh levert en uw zonnepanelen 2000 kWh hebben opgeleverd. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. Van de 3500 kWh wordt de door u terug geleverde energie 1000 kWh afgetrokken. U moet nog voor 2500 kWh betalen.

Wanneer uw energiebedrijf u 500 kWh levert en uw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u terug geleverde energie van 1200 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700kWh die over blijft ontvangt u een terug lever vergoeding.

Hoeveel en welke panelen

Wanneer voorgaande punten goed in kaart zijn gebracht kan men komen tot een juiste keuze in panelen en de hoeveelheid.
Het Type, kleur en hoeveelheid hangt sterk af van u specifieke situatie.
Om hierover advies en hulp kunt krijgen kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

T 0634032825

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.